Η διάσημη σοκολατένια απόλαυση, Dubai chocolate, μπορεί να πηγαίνει τον ουρανίσκο στον παράδεισο, όμως όταν καταναλώνεται συχνά, η υγεία μας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η Δρ. Merve Bayram, διατροφολόγος και διαιτολόγος, επίκουρη καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Istanbul Gelisim (IGU) προειδοποιεί σχετικά με αυτούς τους κινδύνους.
Γλυκιά γεύση πασπαλισμένη με μια «πικρή» αλήθεια
Η σοκολάτα του Dubai που άρχισε να παράγεται με φιστίκια, ταχίνι και ψημένο κανταΐφι έχει μετατραπεί σε καταναλωτική φρενίτιδα με την επίδραση των αναρτήσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να είναι μεγάλη. Ωστόσο, η σοκολάτα αυτή δεν είναι τόσο αθώα, όπως διευκρινίζει η επιστήμονας.
Σύμφωνα με την ειδικό, «η ζάχαρη, τα λιπαρά, η καφεΐνη και ορισμένα συστατικά που περιέχονται τόσο στη Dubai όσο και σε άλλες σοκολάτες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο πεπτικό σύστημα. Ορισμένες από αυτές τις δυσμενείς ιδιότητες είναι η αύξηση του γαστρικού οξέος, η πρόκληση παλινδρόμησης και της αίσθησης καύσου από το γαστρικό οξύ που επιστρέφει στον οισοφάγο. Επιπρόσθετα, η λακτόζη (στις σοκολάτες γάλακτος) και τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτήν μπορεί να οδηγήσουν σε σχηματισμό αερίων στο έντερο σε ορισμένα άτομα. Το λίπος και η ζάχαρη που περιέχει μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του εντέρου, προκαλώντας κράμπες στο στομάχι. Η συνέπεια αυτή μπορεί να είναι πιο εμφανής σε άτομα με σύνδρομο ευαίσθητου εντέρου».