Επιμέλεια- συνέντευξη : Τάνια Ώττα
H σιδηροπενία, με ή χωρίς αναιμία, είναι μία πολύ συχνή κατάσταση που οδηγεί σε πολυάριθμες αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Η διάγνωσή της γίνεται εύκολα, με μια απλή εξέταση αίματος, και είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το αίτιο που την προκάλεσε καθώς και να αναπληρωθεί το έλλειμμα σιδήρου.
Ο σίδηρος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού. Αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, δηλαδή της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στα κύτταρα.
Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη λειτουργία των μυών για την παραγωγή ενέργειας και ρυθμίζει τον κύκλο ζωής των κυττάρων. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 25 mg σιδήρου, τα οποία προέρχονται κυρίως από την ανακύκλωση των γερασμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Από την τροφή προσλαμβάνουμε περίπου 1-2 mg, ενώ μια παρόμοια ποσότητα χάνεται καθημερινά από το έντερο.
Η έλλειψη σιδήρου (σιδηροπενία) οδηγεί σε ένα πλήθος συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν μειωμένη νοητική λειτουργία, απώλεια μαλλιών, εύκολη κόπωση, μειωμένη σωματική απόδοση, αντοχή και ζωτικότητα, αίσθημα ψύχους, εύθραυστα νύχια και αυξημένη ευαισθησία στις λοιμώξεις. Όταν εξαντληθούν οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού η σιδηροπενία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση αναιμίας (σιδηροπενική αναιμία). Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως αναιμία εμφανίζει το 25% του γενικού πληθυσμού, με τη σιδηροπενία να αποτελεί το βασικότερο αίτιο.
Ο ιατρός ειδικός παθολόγος Λεωνίδας Πελτέκης εξηγεί γιατί ο σίδηρος είναι τόσο σημαντικός για τον οργανισμό μας και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την έλλειψη του.