Ο σακχαρώδης διαβήτης σχετίζεται άμεσα με δερματικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να είναι και το πρώτο σημάδι της πάθησης, σε μη διαγνωσμένους ασθενείς. Είναι γεγονός πως το δέρμα των διαβητικών ασθενών παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία, είναι ξηρό και επιρρεπές σε λοιμώξεις, χρήζοντας ιδιαίτερης φροντίδας…
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ένα σύνολο διαταραχών, που σχετίζονται με την αύξηση της συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα. Είναι σημαντικό το γεγονός της έγκαιρης διάγνωσης του διαβήτη και προ διαβήτη, τόσο για την πρόληψη όσο και τον έλεγχο της εξέλιξης της νόσου.
Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, λόγω έλλειψης ή δυσλειτουργίας της ινσουλίνης, γεγονός το οποίο οδηγεί πολύ συχνά σε δερματικά προβλήματα. Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των ατόμων με διαβήτη, εμφανίζουν δερματικές παθήσεις οι οποίες είτε σχετίζονται άμεσα, είτε ευνοούνται έμμεσα από την πάθηση.
Προβλήματα στο δέρμα των διαβητικών ασθενών
Στην πραγματικότητα, τα δερματικά προβλήματα αποτελούν μερικές φορές την πρώτη ένδειξη ότι ένα άτομο έχει διαβήτη. Για το λόγο αυτό, επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης ιατρικής εκτίμησης αλλά και αντιμετώπισής τους.
Ειδικότερα, ένας ελαττωματικός δερματικός φραγμός που προκύπτει από την ύπαρξη υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, προδιαθέτει στην απώλεια νερού από την επιδερμίδα, γεγονός που οδηγεί σε ξηρότητα, υπερκεράτωση και φλεγμονή. Επιπρόσθετα, η βλάβη των νεύρων και των αιμοφόρων αγγείων, μπορεί να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να προσβάλλεται ακόμη περισσότερο το δέρμα και ιδιαίτερα το κολλαγόνο του. Απουσία των υγειών δικτυωτών ινών του κολλαγόνου, το δέρμα μπορεί να γίνει άκαμπτο και εύθραυστο. Επίσης, το κολλαγόνο είναι απαραίτητο για τη σωστή και γρήγορη επούλωση των πληγών.
Μερικά δερματικά προβλήματα τα οποία εμφανίζονται σχετικά πιο εύκολα στους διαβητικούς ασθενείς, καθώς ευνοούνται από την πάθηση, αφορούν σε μικροβιακές λοιμώξεις, μυκητιάσεις, ξηροδερμία, ψωρίαση κ.ά. Άλλες δερματικές επιπλοκές που μπορεί να εκδηλωθούν, είναι αυτές που σχετίζονται άμεσα με τον διαβήτη και αφορούν τον εντοπισμένο κνησμό, το διαβητικό έλκος-πληγή- λόγω διαβητικής νευροπάθειας, τη λιποειδική νεκροβίωση, τη διαβητική πομφόλυγα στα πόδια, το διαβητικό σκληροίδημα στη ράχη κ.ά.
Ποια η κατάλληλη φροντίδα;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να αποφύγετε τα δερματικά προβλήματα:
- Διαχειριστείτε σωστά τον διαβήτη σας. Τα άτομα με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τείνουν να έχουν ξηρό δέρμα, με αποτέλεσμα να επιτρέπεται η είσοδος των επιβλαβών βακτηρίων. Η κατάσταση αυτή αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο επιμόλυνσης.
- Διατηρήστε το δέρμα καθαρό και στεγνό, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών, ώστε να αποφύγετε μολύνσεις από μύκητες ή άλλα βακτήρια.
- Αποφύγετε τα πολύ ζεστά μπάνια και ντους- όχι ακραίες θερμοκρασίες.
- Εάν το δέρμα σας είναι ξηρό, μην χρησιμοποιείτε κοινά αφρόλουτρα, αλλά προτιμήστε ενυδατικά καθαριστικά, εμπλουτισμένα κυρίως με βασικά λιπίδια. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα μαλακτικό γαλάκτωμα με ουρία ή/και άλλα ενυδατικά συστατικά, κάνοντας ήπια μάλαξη κατά την εφαρμογή, για καλύτερη απορρόφηση.
- Αποτρέψτε την ξηροδερμία. Το ξύσιμο του ξηρού δέρματος μπορεί να δημιουργήσει εκδορές και μικρές πληγές, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης μόλυνσης. Ενυδατώστε σωστά το δέρμα σας, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα, ώστε να αποφύγετε τα σκασίματα, ειδικά σε κρύο ή αέρα.
- Αντιμετωπίστε τα τραύματα άμεσα. Πλύνετε αμέσως την πληγή με σαπούνι και νερό και χρησιμοποιήστε τοπικά μια αντιβιοτική κρέμα ή αλοιφή, μόνο μετά από σύσταση του γιατρού σας. Φροντίστε για την άμεση κάλυψη του τραύματος με αποστειρωμένη γάζα και συμβουλευτείτε τον ειδικό γιατρό.
- Κατά τους κρύους και ξηρούς μήνες, διατηρήστε στο σπίτι σας λίγη υγρασία και περιορίστε τα καθημερινά ντους, αν είναι δυνατόν.
- Φροντίστε καλά τα πόδια σας. Ελέγξτε τα καθημερινά και με προσοχή, για πληγές, εκδορές, τραύματα και κάλους, ειδικά στα πέλματά σας. Συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας, μόλις παρατηρήσετε στην επιδερμίδα σας κάτι από τα παραπάνω. Ένας κάλος στο πέλμα σας μπορεί να κρύβει μια πολύ σοβαρή λοίμωξη όπως αυτή της οστεομυελίτιδας, μία κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης από εξειδικευμένους γιατρούς.
Μην περπατάτε ξυπόλυτοι. Φορέστε φαρδιά, επίπεδα παπούτσια που σας ταιριάζουν καλά και δεν σας πιέζουν. Προσαρμόστε ειδικούς πάτους αποφόρτισης, με εντολή γιατρού.