Στο Olympia Forum V που διεξήχθη 18-20 Οκτωβρίου στην Αρχαία Ολυμπία συμμετείχε εκ μέρους της ΚΕΔΕ ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Καφαντάρης.
Στο Olympia Forum V διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Πατρίς» και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και συζητήθηκαν οι προκλήσεις του σήμερα και κυρίως οι προτάσεις και οι λύσεις του αύριο, σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό, ενεργειακό, περιβαλλοντικό και τεχνολογικό.
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ συμμετείχε στη συζήτηση της ενότητας «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης» μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΣ Σάββα Χιονίδη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μάντζο, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Νίκο Κοροβέση, τον πρόεδρο του ΔΣ ΔΕΠΑΝ Δημήτρη Νασίκα, δήμαρχο Ρήγα Φεραίου, τον δήμαρχο Ζακύνθου Γιώργο Στασινόπουλο και τον δήμαρχο Πηνειού Αλέξιο Καστρινό.
Κατά τη συζήτηση ο κος Καφαντάρης έκανε τρείς επισημάνσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Πρώτον, είμαστε η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που έχουμε κάνει τρεις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση. Και στην συνέχεια τρέχουμε να διορθώνουμε λάθη και παραλείψεις που αφορούν τη λειτουργία και την καθημερινότητα ενός τόπου.
Δεύτερον, επιδιώκουμε να βάλουμε στον πολιτικό λόγο των κομμάτων τη λέξη Αυτοδιοίκηση, γιατί πρέπει να γίνει κτήμα όλης της κοινωνίας και ειδικά αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας στο κοινοβούλιο.
Τρίτον, οι δήμοι είναι εργοδότες σε κάθε τοπική κοινωνία, κινούν μια μεγάλη
οικονομία σε μια περιοχή, έμμεσα και άμεσα. Άρα ναι, είναι μοχλός ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ακόμη ότι «αποτελεί πάγιο αίτημα της Αυτοδιοίκησης η αύξηση των πόρων της, για να μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Άρα, είναι ώρα η κεντρική κυβέρνηση να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό επιδιώκουμε ως ΚΕΔΕ. Να μπορέσουμε να διορθώσουμε στρεβλώσεις του παρελθόντος και να δώσουμε την ευκαιρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γίνει μοχλός της περιφερειακής ανάπτυξης. Η συνεργασία όλων πρέπει να υπάρχει αλλά αυτό που χρειαζόμαστε είναι εμπιστοσύνη και ισχυρούς θεσμούς και δεσμούς».