Ο καρπός ενός ιδιαίτερου φυτού και δύσκολου στην καταπολέμηση ζιζάνιου κατά πολλούς, φαίνεται να κρύβει πολλά υποσχόμενες ιδιότητες κατά της γήρανσης της επιδερμίδας.
Η εμφάνισή του δεν θεωρείται ιδιαίτερα θελκτική και για τη χρήση του δε γνωρίζουμε πολλά. Κι όμως, φαίνεται ότι ο καρπός ενός ιδιαίτερου φυτού, της αγριομελιτζάνας (Xanthium strumarium), αξιοποιείται εδώ και δεκαετίες στην παραδοσιακή ιατρική ως θεραπευτική ουσία έναντι μιας σειράς πολλών και διαφορετικών παθήσεων, από τη ρινική συμφόρηση και τον πονοκέφαλο, μέχρι την αρθρίτιδα και τη φυματίωση.
Όπως είναι γνωστό, παλαιότερα η αγριομελιτζάνα χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτική ουσία για ασθένειες όπως η ελονοσία, η λέπρα και η λύσσα, ενώ πολλοί άνθρωποι, κυρίως στις ΗΠΑ, χρησιμοποιούν τα φύλλα του φυτού ως αφέψημα για την αντιμετώπιση παθήσεων όπως η νεφροπάθεια, η αρθρίτιδα και άλλα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Myongji της Νότιας Κορέας, ωστόσο, θέλησαν να μελετήσουν περαιτέρω τις επιδράσεις του φυτού στην ανθρώπινη υγεία. Απομόνωσαν συγκεκριμένα συστατικά, που έδειχναν να έχουν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν εργαστηριακά πειράματα σε ανθρώπινα κύτταρα, καθώς και σε ένα τρισδιάστατο μοντέλο ιστού με ιδιότητες παρόμοιες με αυτές της ανθρώπινης επιδερμίδας. Στόχος των μελετητών ήταν να εξετάσουν τον πιθανό αντίκτυπο αυτών των συστατικών στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας, μέσω διάφορων διαδικασιών, όπως η παραγωγή κολλαγόνου, η διαδικασία επούλωσης πληγών και η φθορά που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία και οδηγεί σε εγκαύματα, γήρανση της επιδερμίδας και δερματικούς καρκίνους. Τα ευρήματά τους παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Σιάτλ.
Πηγή: ygeiamou