Ένα από τα πιο ωραία γλυκά ταψιού, το μυρμηγκάτο είναι ένα σιροπιαστό κέικ διάσπαρτο με τρούφα και καλυμμένο με γλάσο σοκολάτας.
Υλικά
Τεμάχια: για ταψί 35 x 25 εκ.
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 250 γρ. ζάχαρη
- 6 αυγά
- τα σποράκια από 1 λοβό βανίλιας
- 200 ml φρέσκο γάλα
- 50 ml μπράντι
- 40 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. τρούφα σοκολάτας
Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 500 γρ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη
- 50 γρ. κακάο
- 100 γρ. άχνη ζάχαρη
- 20 γρ. κορν φλάουρ
- 100 ml φρέσκο γάλα
- 150 ml νερό
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδας
Για το στόλισμα
- τρούφα σοκολάτας
Διαδικασία
Κέικ
- Για να φτιάξουμε μυρμηγκάτο αρχικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στoυς 180°C.
- Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ταψί 35 x 25 εκ.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreen
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε τα σποράκια βανίλιας, το μπράντι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το γάλα και χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη για κέικ.
- Προσθέτουμε την τρούφα σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα για να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
- Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε για 50-60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Ελέγχουμε τρυπώντας το κέντρο του γλυκού με ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
Σιρόπι
- Βράζουμε τα υλικά 4-5 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσουν να κοχλάζουν, μέχρι να σχηματιστεί ένα ελαφρύ σιρόπι.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Μόλις βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το περιχύνουμε παντού με το χλιαρό σιρόπι.
- Έπειτα, το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1-2 ώρες, μέχρι να το απορροφήσει και να κρυώσει το γλυκό.
Επικάλυψη
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε σε μπολ το κακάο, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη άχνη.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο κατσαρολάκι με το γάλα.
- Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά, μέχρι να δέσει και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
- Περιχύνουμε με την κρέμα το κρύο γλυκό και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τρούφα σοκολάτας.