Για τους λάτρεις του γλυκού , και κυρίως όσοι αγαπάτε τα κέικ, αυτή η συνταγή είναι ότι χρειάζεστε για μία εύκολη , γρήγορη και υπέροχη απόλαυση.
Υλικά
- 220 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του κοσκινισμένο
- 50 γρ. κακάο
- 120 γρ. γάλα
Για τη φόρμα
- έξτρα αλεύρι
- βούτυρο
Εκτέλεση
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα του κέικ με τρύπα, με διάμετρο 23 εκ.
Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε για ένα λεπτό να αφρατέψει.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για άλλα 3 με 4 λεπτά μέχρι να κρεμώσει.
Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά.
Πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό πρέπει το προηγούμενο αυγό να έχει ομογενοποιηθεί πλήρως μέσα στο μίγμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό.
Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι και λίγο-λίγο το κοσκινισμένο αλεύρι.
Αδειάζουμε στο σκεύος το μισό μίγμα. Κρατάμε το άλλο στην άκρη.
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα και διαλύουμε μέσα το κακάο.
Ρίχνουμε το διαλυμένο κακάο στο μίγμα που κρατήσαμε.
Το ανακατεύουμε με κουτάλι, να πάει παντού και να γίνει σκούρο.
Θα ψήσουμε το κέικ βανίλια σοκολάτα σε μικρή στρογγυλή φόρμα του κέικ 20 εκατ.
Κουταλιά-κουταλιά, το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.
Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε απαλά και μπλέκουμε το σκούρο με το ανοιχτόχρωμο μίγμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια, ψήνουμε στους 170°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55 λεπτά. Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα στην μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 160°C για περίπου 50 λεπτά.
Πριν βγάλουμε το ζουμερό κέικ από το φούρνο πρέπει να ελέγξουμε αν ψήθηκε στην καρδιά του.
Αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος μπήγουμε την λάμα του μαχαιριού στο κέντρο του κέικ. Αν βγει καθαρή από ζύμη η λάμα τότε το κέικ είναι καλοψημένο.
Υλικά για το Γλάσο σοκολάτας
- 180 γρ. σοκολάτα (60% κακάο) ψιλοκομμένη
- 80 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
- 1 κ.σ. μέλι
Για το γλάσο σοκολάτας, θα χρησιμοποιήσουμε μπεν μαρί.
Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα με ένα μαχαίρι στο ξύλο κοπής και βάζουμε την κατσαρόλα για το μπεν μαρί στη φωτιά.
Σε ένα πυρίμαχο μπολ βάζουμε τη σοκολάτα, το μαλακό βούτυρο και το μέλι.
Τα ακουμπάμε στο μπεν μαρί.
Σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν σιγά σιγά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ανακατεύουμε το γλάσο τακτικά με μία μαλακή σπάτουλα.
Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά μόλις ομογενοποιηθεί, γυαλίσει και γίνει λείο σαν μετάξι.
Το γυαλιστερό γλάσο σοκολάτας όσο είναι ζεστό είναι ρευστό. Σε αυτή τη μορφή είναι ιδανικό για να περιχύσεις όποιο γλυκό θέλεις να ντύσεις με γλάσο.
Όταν αρχίσει να κρυώνει, σφίγγει ελαφρά. Όταν κρυώσει τελείως σταθεροποιείται αλλά και πάλι η υφή του είναι μαλακή.
Με κουτάλι περιχύνουμε με το γλάσο σοκολάτας, πάντα ξεκινώντας από το κέντρο του γλυκού που φτιάχνουμε και το απλώνουμε.