Οι προβλέψεις των εκλογολόγων και οι φοβίες των κομματικών επιτελείων για πολύ υψηλά ποσοστά αποχής από τις ευρωκάλπες επιβεβαιώθηκαν, καθώς για πρώτη φορά, έχοντας και την επιλογή της επιστολικής ψήφου, η συμμετοχή ξεπέρασε μετα βίας το 41%.
Σε όλες τις περιφέρειες το ποσοστό αποχής ήταν άνω του 50%, με μοναδική εξαίρεση τον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών, που είναι στο 49,38%.
Οι παραλίες γέμισαν ασφυκτικά, κυρίως με νέους που προτίμησαν την ηλιοθεραπεία και τις βουτιές από τα εκλογικά τμήματα.
Από το σύνολο των 9.605.244 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους προσήλθαν για να ψηφίσουν μόλις 3.891.466 πολίτες με αποτέλεσμα η συμμετοχή να φτάσει μόλις το 41,37% και η αποχή να εκτοξευθεί στο ποσοστό ρεκόρ του 58,63%.
Ευρωεκλογές 2024: Που καταγράφηκαν τα υψηλότερα ποσοστά αποχής
Το υψηλότερο ποσοστό αποχής καταγράφεται στην εκλογική περιφέρεια της Φλώρινας με 74%, ενώ πάνω από 70% είναι και σε Κεφαλληνία και Λακωνία. Δεν προσήλθε επίσης στις κάλπες σχεδόν το 67% των εγγεγραμμένων σε Δωδεκάνησα, Λέσβο και Ευρυτανία, ενώ υψηλά είναι τα αντίστοιχα ποσοστά και σε Δυτική Αττική (62,55%) και Α’ Αθηνών (60,70%).
Ενδεικτικά, πάνω από 60% αποχή είχαμε στις εξής εκλογικές περιφέρειες:
Έβρου
Ροδόπης
Ξάνθης
Καβάλας
Δράμας
Σερρών
Κιλκίς
Φλώρινας
Καστοριάς
Θεσπρωτίας
Κέρκυρας
Ευρυτανίας
Αιτωλοακαρνανίας
Λευκάδας
Κεφαλληνίας
Ζακύνθου
Ηλείας
Β’ Δυτικής Αττικής
Α’ Αθηνών
Β’ Πειραιώς
Α’ Πειραιώς
Δωδεκανήσου
Χίου
Λέσβου
Αρκαδίας
Λακωνίας
Μεσσηνίας
Ευρωεκλογές 2024: Οι εκλογικοί κατάλογοι δεν αποτυπώνουν την πραγματική αποχή
Εκτός από το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών για το ευρωκοινοβούλιο, τα υψηλά ποσοστά αποχής σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες οφείλονται και στην μη εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, ειδικά από συμπολίτες μας που έχουν φύγει από τη ζωή.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Εσωτερικών έχει θεσμοθετήσει και προτίθεται να εφαρμόσει από το αμέσως επόμενο διάστημα τη διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους ηλικιωμένων που έχουν χρόνια να δώσουν σημεία ζωής (μέσω κατάθεσης φορολογικής δήλωσης κ.λπ.).
Τα ποσοστά αποχής στις δύο προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2019 και το 2014 ήταν 41,3% και 40,67% αντίστοιχα, αλλά τότε οι εκλογές ήταν διπλές, καθώς διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις αυτοδιοικητικές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των εκλογέων.
Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αποχής σε ευρωεκλογές στην Ελλάδα καταγράφεται το 2009 με 47,46%.