Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκρηκτική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και τη διάσπαση του κόμματος με τη φυγή της Ομπρέλας, στην Κουμουνδούρου έρχονται αντιμέτωποι και με τις αναταράξεις που προκαλούνται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Από αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετράει μείον δύο βουλευτές, αφού οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα θα στείλουν επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρος της Βουλής και ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πλέον 45 βουλευτές. Και οι δύο βουλευτές είπαν ένα μεγαλοπρεπές όχι στο αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος τους ζήτησε να παραδώσουν στο κόμμα τις έδρες του. Ωστόσο Τσακαλώτος και Πέρκα υποστήριξαν πως εφόσον έχουν παραιτηθεί δεν δεσμεύονται από το καταστατικό του κόμματος και δεν θα δώσουν τις βουλευτικές τους έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ.
Επιστολή κόλαφος κατά Κασσελάκη από Αχτσιόγλου και ακόμα 6 βουλευτές
Ωστόσο οι αναταράξεις στην ΚΟ της αξιωματικής δεν περιορίζονται μόνο στους 2 βουλευτές που αποτελούν παρελθόν, καθώς υπάρχουν ακόμα 7, οι οποίοι ασκούν σφοδρή κριτική στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Πρόκειται για την Εφη Αχτσιόγλου και ακόμα 6 βουλευτές που συνυπέγραψαν κείμενο μετά τη λήξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής εξαπολύωντας πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη.
Πρόκειται για τους βουλευτές Έφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι ουσιαστικά δήλωσαν πως μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι… να φύγουν.
Όπως ανέφεραν στο κείμενό τους: «η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική» αναφέρουν και ακολούθως εξηγούν: «Αντί, μετά το απαράδεκτο διάγγελμα της Παρασκευής, να ανακαλέσει ή έστω να επιχειρήσει να ρίξει τους τόνους και να επιδιώξει, όπως οφείλει εκ της θέσης του, τη συζήτηση και την ενότητα, ο Στέφανος Κασσελάκης επιδόθηκε σε ένα μακρύ κατάλογο επιθέσεων και προσβλητικών αναφορών: από το “άρρωστο” κόμμα του διαγγέλματος της Παρασκευής, περάσαμε στην “κομματίλα”, το “πουμαρό”, την “πέμπτη φάλαγγα”. Η κατηγορία των υπονομευτών, που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον και κατά τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής, όχι απλώς δεν καταδικάστηκε, όπως θα ήταν αναγκαίο για τη συλλογική λειτουργία, αλλά αναβαθμίστηκε».
Υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για μια αδιανόητη επίθεση στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και των ανθρώπων του, που δείχνει εκτός των άλλων και πλήρη άγνοια του κόμματος την προεδρία του οποίου ανέλαβε. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ακόμα χειρότερα, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου “αντι-ΣΥΡΙΖΑ” μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα. Την ίδια στιγμή από την ομιλία του απουσίαζε, με τρόπο που εξέπληξε ακόμα και εκείνους που τον υποστηρίζουν, κάθε αναφορά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής μας και στα συγκεκριμένα βήματα για τη μάχη ενάντια στην ηγεμονία της Δεξιάς στη χώρα μας. Έτσι, η “πατριωτική αριστερά” δεν μπόρεσε να πει ούτε μια λέξη για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ο Πρόεδρος που επαγγέλλεται την “κυβερνώσα αριστερά” δεν μπόρεσε να πει κάτι συγκεκριμένο για την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια και τον αντιθεσμικό κατήφορο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Επιδόθηκε σε έναν κατάλογο συνθημάτων, την ίδια ώρα που εξαπέλυε κατηγορίες περί “φλυαρίας” σε ανθρώπους που έχουν ασκήσει και παράξει εφαρμοσμένη πολιτική», τονίζουν μεταξύ άλλων.
Δεν σχηματίζουν Κοινοβουλευτική Ομάδα οι 2+7
Ας σημειωθεί ότι αν αποχωρήσουν και οι 7 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσουν να σχηματίσουν ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Πέτη Πέρκα. Κι αυτό διότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει (άρθρο 15) ότι «ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας oρίζεται σε 10».