Είναι φύσει γιορτινό και άκρως γλυκοφάγωτο τούτο το αρνάκι που μπαίνει στην κατσαρόλα με κυδώνια, ξερά βερίκοκα, βούτυρο και μέλι.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό αρνίσια σπάλα (ψαχνό), σε κομμάτια των 4 εκ.
- 3 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε 8 φέτες το καθένα
- 1 κουτ. σούπας μέλι, διαλυμένο σε 200 ml χλιαρό νερό
- 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 150 γρ. ξερά βερίκοκα, μουλιασμένα σε μπολ με νερό για περίπου 2 ώρες, καλά στραγγισμένα και κομμένα στα δύο
- 50 γρ. αμύγδαλα λευκά
- 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το αρνάκι μαγειρευτό με κυδώνια και ξερά βερίκοκα, ξεκινάμε πλένοντας το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
- Σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το κρέας και το «αχνίζουμε» σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσουμε νερό ή λάδι, με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να βγάλει τα υγρά και το λίπος του.
- Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρέας στα υγρά του, για περίπου 6 – 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το μέλι με το νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει ελαφρώς. Αν στεγνώσει το φαγητό νωρίτερα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τις φέτες κυδωνιών για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε τα κυδώνια με το βούτυρο στην κατσαρόλα με το κρέας, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αμύγδαλα και τα βερίκοκα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με σκεπασμένη την κατσαρόλα για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Δεν ανακατεύουμε με κουτάλα για να μη διαλύσουμε τα φρούτα, απλώς σείουμε την κατσαρόλα σε τακτά διαστήματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό για περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Βάζουμε το κρέας σε πιατέλα, γύρω του τα φρούτα και τα αμύγδαλα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
Μυστικά
Τη συνταγή μάς μαγείρεψε η Τίνα Ιστικλή, από το βιβλίο της Μαριάννας Γερασίμου «Η Οθωμανική μαγειρική».