Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και 3 τρόποι να την σερβίρουμε, μια υπέροχη, εύκολη και γευστική ιδέα που δεν πρέπει να λείπει από το σαρακοστιανό σας τραπέζι!
Υλικά
Βάρος: για 500 γρ.
- 400 γρ. χωριάτικο ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο), από το οποίο αφαιρούμε την κόρα
- 150 γρ. λευκός ταραμάς
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
- 200 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 2 λεμόνια (ή περισσότερο, ανάλογα με τα γούστα μας)
- περίπου 80 ml κρύο νερό
Διαδικασία
- Μουσκεύουμε το ψωμί σε ένα μπολ με κρύο νερό, για 2-3 λεπτά, και το στύβουμε καλά με τα χέρια μας.
- Το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τον ταραμά και 2 κουτ. σούπας κρύο νερό, και χτυπάμε για 1/2 λεπτό, σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι ο ταραμάς να διαλυθεί.
- Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ, ρίχνουμε το κρεμμύδι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει και να ενωθεί με τον ταραμά.
- Αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το μισό ελαιόλαδο, σε αργή ροή, χτυπώντας συνεχώς, με τον ίδιο τρόπο δηλαδή που φτιάχνουμε μαγιονέζα.
- Στη συνέχεια, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ρίχνουμε το ψωμί, 50 ml νερό, το χυμό λεμονιού και στο τέλος το υπόλοιπο ελαιόλαδο, όλα σιγά-σιγά, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία και πυκνή κρέμα.
- Αν δεν σερβίρουμε αμέσως, διατηρούμε την ταραμοσαλάτα στο ψυγείο, σε γυάλινο βάζο ή μπολ καλά κλεισμένο.
Μυστικά
3 τρόποι για να την σερβίρουμε
Σε ντακάκια με μαραθόριζα: Χτυπάμε στο μούλτι 1/2 μικρή μαραθόριζα για να ψιλοκοπεί καλά, αλλά να μη λιώσει, και την ανακατεύουμε με 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και χυμό 1/2 λεμονιού. Απλώνουμε το μείγμα σε μικρά κρίθινα ντακάκια (ή σε κομμάτια λαγάνας), από πάνω βάζουμε 1 κουτ. σούπας ταραμοσαλάτα και φυλλαράκια άνηθου. Με μαριναρισμένες ελιές: Στραγγίζουμε πράσινες ελιές από βαζάκι σε άρμη, τις βάζουμε για 1 ώρα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με ψιλοκομμένες φέτες 1 πορτοκαλιού, το ξύσμα του, λίγο λάδι, 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένους μαραθόσπορους ή ξερό κόλιανδρο. Τις στραγγίζουμε. Σερβίρουμε πλάι στην ταραμοσαλάτα. Με βολβούς: Καθαρίζουμε παντζάρια, καρότα, ρέβες, γογγύλια, ραπανάκια (κατά προτίμηση βιολογικά) και τα κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες με το ειδικό εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (στα μαγαζιά με είδη μαγειρικής) ή με κοφτερό μαχαίρι (μπορούμε να δοκιμάσουμε και με το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες). Τις βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια για 1 ώρα, μέχρι οι φέτες να «κυρτώσουν» ελαφρώς και να γίνουν τραγανές. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 70.