Τις Απόκριες τα σιροπιαστά έχουν την τιμητική τους, μαζί με απλά γλυκά του τηγανιού, σαν τις τηγανίτες και τους λουκουμάδες ή διάφορες γλυκές πίτες.
Ας δούμε ποια είναι τα επίσημα γλυκά της Αποκριάς, σε πολλές περιοχές της Ελλάδος:
Ο μπακλαβάς, γλυκό δύσκολο και ακριβό, ήταν δείγμα αρχοντιάς και ευπορίας και είχε εθιμικά καθιερωθεί σαν κέρασμα για τις Αποκριές. Θεωρείται το κατεξοχήν γλυκό της Αποκριάς! Απαιτούσε διαλεχτά υλικά, υψηλή τεχνική και πείρα για να πετύχει, καθώς προοριζόταν κυρίως για κέρασμα και σε περίπτωση αποτυχίας διακυβεύονταν το καλό όνομα της οικοδέσποινας ως νοικοκυράς.
Ένας αξιοπρεπής μπακλαβάς χρειαζόταν καμιά εικοσαριά φύλλα ανοιγμένα στο χέρι με αλεύρι περασμένο από την ψιλή σήτα, βούτυρο ή λάδι καλό, μπόλικα καρύδια, κανελογαρύφαλλα, καθώς και τουλάχιστον δυο κιλά ζάχαρη για το σιρόπι. Γινόταν σε μεγάλα ταψιά, τα λεγόμενα σνι, για να βγουν πολλά κομμάτια και πριν μπει στο φούρνο το χαραζόταν σε κομμάτια με το μαχαίρι με τέτοιο τρόπο που η επιφάνεια θύμιζε ανοιχτό κεντημένο λουλούδι.
Σας προτείνουμε λοιπόν μία υπέροχη συνταγή για τον αγαπημένο σας μπακλαβά από τον Πάνο Παπαδάκη και το live-kitchen.
Καλή Επιτυχία και καλή απόλαυση!
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
- 1 κιλό φύλλα κρούστας
- 700 γρ λιωμένο βούτυρο
- 200 γρ φιστίκια Αιγίνης
- 300 γρ καρύδια
- 100 γρ φρυγανιά
- 1/2 κτγ γαρίφαλο
- 1 κτγ κανέλα
- Γαρίφαλο ολόκληρο
Για το σιρόπι
- 1 κιλό ζάχαρη
- 700 γρ νερό
- 1 λεμόνι
Ταψί 35χ25 εκ.
Εκτέλεση
- Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το βούτυρο και βγάζουμε από πάνω την κρέμα γάλακτος που βγάζει για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο καθαρό βούτυρο.
- Ανοίγουμε 2 συσκευασίες φύλλα κρούστας (24 φύλλα).
- Μετράμε και κόβουμε τα φύλλα κρούστας στις διαστάσεις που έχει το ταψί 25χ35.
- Τα σκεπάζουμε για να μην ξεραθούν με μεμβράνη.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το φιστίκι Αιγίνης , τα καρύδια , την φρυγανιά , το γαρίφαλο , την κανέλα και ανακατεύουμε καλά όλο το μείγμα.
- Βουτυρώνουμε τον πάτο από το ταψί και βάζουμε το πρώτο ολόκληρο φύλλο.
- Πασπαλίζουμε με βούτυρο και συμπληρώνουμε το δεύτερο και το τρίτο βουτυρώνοντας το καθένα κάθε φορά.
- Ρίχνουμε με το χέρι μας λίγη ποσότητα από το μείγμα και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία κρατώντας για από πάνω 4 ολόκληρα φύλλα.
- Βάζουμε τα μισά τα φύλλα βουτυρώνοντας και βάζοντας λίγο από το μείγμα κάθε φορά ανά 3 φύλλα.
- Εγώ χρησιμοποίησα συνολικά 43 φύλλα.
- Αφού βάλουμε και τα μισά φύλλα βάζουμε από πάνω τα 4 ολόκληρα φύλλα που είχαμε κρατήσει.
- Κόβουμε σε κομμάτια διαγώνια και ρίχνουμε από πάνω όλο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε.
- Σε κάθε κομμάτι βάζουμε ολόκληρο γαρίφαλο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 1 1/2 ώρα στους 150 c.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι 10 λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο .
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη , το νερό και 1 ολόκληρο λεμόνι.
- Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά.
- Βγάζουμε τον καυτό μπακλαβά από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι.
- Τα κομμάτια ανασηκώνονται και με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνεται το βούτυρο μαζί με το σιρόπι για ένα εξαιρετικό και επαγγελματικό αποτέλεσμα.
- Ρίχνουμε όλο το σιρόπι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει τελείως.
Ο παραδοσιακός Σιροπιαστός Μπακλαβάς με επαγγελματικό αποτέλεσμα είναι έτοιμος να τον απολαύσετε εσείς και η οικογένειά σας!
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: live-kitchen.gr