Κατά καιρούς έχουν βγει, τυπωθεί και ειπωθεί πράγματα από καταξιωμένους του χώρου σε σχέση με τον καφέ και τους τρόπους παρασκευής του.
Με αφορμή την εμπειρία ετών και τα σεμινάρια BARISTA που έχω παραδώσει και μετά από πολλές συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους των σεμιναρίων, όπως και ανθρώπους εκτός του χώρου, έχουν προκύψει θέματα και ερωτήσεις γύρω από αυτό το πολύπλευρο “επάγγελμα” όπως:
Ποιο είναι αυτό το άτομο που σου λέει πρώτο καλημέρα και σου προσφέρει την απόλαυση του καφέ; Ποια είναι η ανθρώπινη πλευρά αυτού του επαγγέλματος;
Εάν όντως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, ποσό μεγάλο ρόλο παίζει στην ψυχολογία μας;
Τι είναι ο Barista και τι προσόντα πρέπει να έχει ώστε να θεωρηθεί καλός;
Αυτό το κείμενο είναι ίσως μια συζήτηση που θα μπορούσα να είχα με τον καθένα σε μια τυπική ημέρα απολαμβάνοντας πάντα ένα καλό espresso!
Ποιο είναι αυτό το άτομο που σου λέει πρώτο καλημέρα και σου προσφέρει την απόλαυση του καφέ;
Είναι ο Γιάννης, ο Κώστας η Μαίρη, είναι ο άνθρωπος σου!
Που ξύπνησε νωρίτερα, να είναι στο πόστο του και έχει κάνει ολόκληρο τελετουργικό προκειμένου να σου δώσει αυτό που λαχταράς μόλις ανοίξεις τα μάτια σου…..τη μυρωδιά και τη γεύση όλων αυτών των συστατικών του καφέ σε ένα φλιτζάνι προκειμένου να συνεχίσεις την ημέρα σου.
Ψυχολογία barista/καταναλωτή.
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται.
Τοκλειδί της ευτυχίας ίσως να μην είναι τόσο πολύπλοκο όσο φαίνεται. Υπάρχουν κάποιοι μικροί τρόποι όπως η ολιγόλεπτη συζήτηση με τον τοπικό μας barista την ώρα της προετοιμασίας του καφέ ΜΑΣ.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Κολούμπια η αγορά ενός καφέ (ως έτοιμο προϊόν) μπορεί να μεταφραστεί σαν μια πολύ θετική καθημερινή εμπειρία.
MERE EXPOSURE EFFECT
Το ψυχολογικό φαινόμενο της απλής έκθεσης στο οποίο τείνουν οι άνθρωποι να αναπτύσσουν μια προτίμηση σε πράγματα και πρόσωπα επειδή είναι απλά εξοικειωμένοι.
Η απλή έκθεση σε ένα ερέθισμα αυξάνει τις προτιμήσεις μας, όπως σε ένα πρόσωπο που συναντάμε καθημερινά τόσο πιο πολύ το συμπαθούμε, καθώς μας προσφέρει κάτι το ευχάριστο γι’ αυτό και συνήθως η θέση του barista είναι καθημερινή.
Σε πόσους έχει τύχει ξαφνικά να θέλεις να πάρεις καφέ και να δεις ένα άλλο άτομο στη θέση του προσώπου που συνήθισες;
Αυτομάτως έχει αλλάξει η διάθεση αλλά και η γεύση του καφέ σου, άσχετα αν είναι το ίδιο παρασκευασμένος.
Φτου και από την αρχή!
Τι είναι ο BARISTA;
Ο barista είναι ένας καλλιτέχνης του καφέ.
Ο καφετζής στους νεότερους, ο ταμπής στους παλαιότερους, χάριν στους υπέροχους στίχους του Λ. Παπαδόπουλου στο τραγούδι Στο λαϊκό το καφενείο του Λοΐζου. <<Κι εγώ που λες παιδάκι πράμα, πότε τάμπης πότε γκαρσόνι…χρόνια να καρτερώ το θάμα που δε ζυγώνει>>.
(tabih τουρκ.=ψήστης).
Έχει εκτενή γνώση για τον καφέ και προετοιμάζει , διακοσμεί και σερβίρει ποτά στον πελάτη.
Η ιταλική λέξη barista σημαίνει barkeeper. Ο όρος υιοθετήθηκε στα αγγλικά όπου η σημασία του έχει αλλάξει κάπως.
Ένας barista στην Ιταλία σερβίρει όλα τα ποτά αλκοολούχα και μη, ενώ στις αγγλόφωνες χώρες ο όρος αναφέρεται σε άτομα που ασχολούνται με βάση τον εσπρέσο και τα παράγωγα του με έναν αέρα επαγγελματισμού κυρίως σε καφετέριες.
Η δραστηριότητα του barista απαιτεί γνώση των μιγμάτων του καφέ, πώς να λειτουργεί μια μηχανή του καφέ, τον μύλο άλεσης και να φτιάχνει αφρώδες γάλα κλπ.
Αυτά όλα μπορούν να αποκτηθούν παίρνοντας βάσεις και γνώσεις από κάποια σεμινάρια αλλά σπουδαίο ρόλο παίζει και η εμπειρία φυσικά.
- Ένας barista πρέπει να είναι εξαιρετικός ακροατής
- Ένας barista έχει εξαιρετικό επίπεδο εξυπηρέτησης καθώς ακούει τον πελάτη κοιτώντας στον μάτια και αλληλοεπιδράει με τον ίδιο την ώρα της προετοιμασίας της παραγγελίας.
- Ένας barista έχει τέλεια την αίσθηση του χρόνου.
- Ένας barista είναι ήρεμος κάτω από πίεση
ΜΙΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΙΟΥ ΚΑΦΕ.
Γκαντιάς Άγγελος.