Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, με θέματα: α) το νομικό καθεστώς στις περιοχές Νatura 2000 στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας και β) τις Απάτητες Παραλίες.
Κατά την τοποθέτησή της η κ. Βέττα τεκμηρίωσε την άποψη ότι οι «απάτητες παραλίες», που νομοθετήθηκαν πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποδεικνύονται δούρειος ίππος για να αλωθούν οι περιοχές Natura 2000.
Ειδικότερα επεσήμανε ότι από τις περιοχές Natura επιλέγονται να χαρακτηρισθούν ως «απάτητες παραλίες» περιοχές που βρίσκονται εκτός οικιστικής πίεσης και μακριά από την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα. Ωστόσο τέτοιες περιπτώσεις θα προστατεύονταν, ούτως ή άλλως, από το πιο αυστηρό καθεστώς προστασίας που διέπει το Δίκτυο Ναtura/Φύση 2000, εφόσον η ΝΔ το εφάρμοζε στο ακέραιο και σύμφωνα με τα τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι απάτητες παραλίες αποτελούν επομένως ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, προκειμένου να κρύψει η κυβέρνηση της ΝΔ τη συστηματική της προσπάθειά για υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής σε αυτό, με απώτερο στόχο τη διεύρυνση των χρήσεων εντός των περιοχών του Δικτύου Ναtura/Φύση 2000 προς μια άναρχη και χωρίς μέτρο ανάπτυξη.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι μέχρι σήμερα σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης έχουν κυρίως γενικό χαρακτήρα, χωρίς συγκεκριμένα μέτρα για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Ακόμα και στις ελάχιστες περιπτώσεις που διατυπώνεται η λήψη μέτρων, αυτά δεν είναι εναρμονισμένα με τους στόχους διατήρησης ή βελτίωσης των προστατευόμενων ειδών στις περιοχές Natura και δεν έχουν καθοριστεί σε συνάρτηση με τις οικολογικές απαιτήσεις κάθε οικότοπου και κάθε είδους, όπως προστάζει η κοινοτική νομοθεσία .
Όμως, όπως σημείωσε η Βουλευτής, η διαχείριση των διακριτών χαρακτηριστικών της κάθε περιοχής αποτελεί την πιο σημαντική πρόκληση για την πολιτική προστασίας της φύσης και οφείλουμε να ενσωματώσουμε οριζόντια τη βιοποικιλότητα στις διαφορετικές τομεακές πολιτικές της χώρας.
Επομένως «η μακροπρόθεσμη διατήρηση και η ορθή αξιοποίηση των φυσικών της πόρων είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να εξασφαλίσει στη χώρα μας ένα καλύτερο μέλλον και μια βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική, ιδίως μέσα στο πλαίσιο που υπαγορεύει η κλιματική κρίση», κατέληξε η κ. Βέττα.
Παρατίθεται το link της ομιλίας: