Την εκτίμηση ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας «είναι αυτή που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας», έκανε ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Κοζάνης με το συνδυασμό της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η ΠΕ Δυτικής Μακεδονίας «βρίσκεται σε μια διαρκή απαξίωση και ένα μόνιμο κατήφορο που εντάθηκε κατά κύριο λόγο με την απολιγνιτοποίηση. Ανεργία, φτωχοποίηση, μείωση του πληθυσμού, μείωση του ΑΕΠ κατά 25% τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και σκυθρωπά πρόσωπα συνθέτουν την καθημερινότητα στην ΠΔΜ. Ακόμη όμως και τώρα μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση με την ψήφο μας. Αρκεί να αναρωτηθούμε ποιος νοιάζεται για το καλό του τόπου, ποιος νοιάζεται για τους πολλούς και ποιος για τις καρέκλες».
Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου ΠΕ Κοζάνης
ΕΡ: Γιατί αποφασίσατε να λάβετε μέρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου;
ΑΠ: Η ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας για πολλά χρόνια στηρίχτηκε κυρίως στη «μονοκαλλιέργεια» του λιγνίτη. Σήμερα η περιοχή μας βιώνει μια βίαιη απολιγνιτοποίηση. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή, κατώτερη των περιστάσεων σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη για τον τόπο μας περίοδο, αντιμετώπισε το θέμα ως διαδικαστικό, ενώ στην ουσία είναι βαθιά πολιτικό.
Χάθηκαν αμέτρητες ευκαιρίες και ο τόπος μας συνέχισε την φθίνουσα πορεία. Ο νυν περιφερειάρχης γρήγορα απαξιώθηκε από τα ίδια τα στελέχη του.
Το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής το βιώνουμε, με τον πληθυσμό της περιοχής μας να μειώνεται και μέρος του καλύτερου τμήματος της κοινωνίας μας, της νεολαίας, να αναζητά αλλού την τύχη του.
Κι ενώ τα μέσα και οι δυνατότητες υπήρχαν, ο Κ. Κασαπίδης και οι συνεργάτες του, δεν γνώριζαν(;) δεν μπορούσαν (;)- Δεν τις αξιοποίησαν προς όφελος της κοινωνίας .
Αποτέλεσμα; Αυτά τα τέσσερα χρόνια ο τόπος έχασε εκατομμύρια και αντί να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον το αντιμετωπίζουμε με φόβο και σκεπτικισμό.
Αρκετά από τα πρωτοπαλίκαρα του κυρίου Κασαπίδη διαπιστώνοντας, – με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια, – τις αδυναμίες και τα ελλείμματα του, βλέποντας τις τραγικές συνέπειες της πολιτικής, την οποία έως πρότινος στήριζαν, τον εγκατέλειψαν ανακαλύπτοντας νέο «σωτήρα», τον υποψήφιο βουλευτή, που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής, που δεν κατάφερε να γίνει Γ. Γραμματέας Υπουργείου, κύριο Γιώργο Αμανατίδη. Αλλά θυμίζουμε : «Η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά σαν τραγωδία και τη δεύτερη σαν φάρσα».
ΕΡ: Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια;
ΑΠ: Το μείζον πρόβλημα που βιώνει η περιοχή μας είναι η βίαιη απολιγνιτοποίηση, που είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ή να φύγουν πολλές επιχειρήσεις της περιοχή μας.
Επιπλέον στην περιοχή μας χτίζονται, άναρχα, τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις της περιοχής, όσες έχουν μείνει, δεν μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα ιδιοπαραγωγής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, γιατί το σύστημα είναι κορεσμένο.
Συν τοις άλλοις είμαστε οι τελευταίοι στην απορρόφηση κονδυλίων στην Ευρώπη.
Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια να διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός και αρκετοί πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να αισθάνονται πως δεν υπάρχει μέλλον στην περιοχή. Αυτοί οι πολίτες αποτελούν την πολιτική μας προτεραιότητα.
ΕΡ: Η ανεργία είναι μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
ΑΠ: Χρόνια η Περιφέρειά μας είναι πρωταγωνιστής στην ανεργία. Η ανεργία όμως αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη. Ανάπτυξη για την κοινωνία. Οι συνθήκες παρατεταμένης ύφεσης που βιώνει η Περιφέρεια, απαιτούν δυναμικές πολιτικές για να μετριασθούν οι επιπτώσεις της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Αυτό απαιτεί να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη με τα σημερινά δεδομένα. Το μέλλον έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι περιμέναμε. Οι σοβαροί αναλυτές μιλάνε για μια τεράστια αλλαγή στον εργασιακό χώρο. Όλα αυτά πρέπει αποτελούν νέα δεδομένα και πάνω εκεί πρέπει να σχεδιάσουμε.
Τα εργαλεία υπάρχουν και ξέρουμε να τα χρησιμοποιούμε. Το 2022 ξεκίνησαν τρία μεγάλα Ταμεία. Το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, και το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Και τα τρία αθροίζουν κονδύλια 63 δις € για την Χώρα. Πρέπει να διεκδικήσουμε να εισρεύσουν κονδύλια από όλα τα ταμεία.
ΕΡ: Αν σας ζητούσα να περιγράψετε σε γενικές γραμμές το όραμά σας για την επόμενη ημέρα της Περιφέρειας τι θα μας λέγατε ;
ΑΠ: Η Δυτική Μακεδονία είναι μια πραγματικά ευλογημένη περιοχή. Έχουμε λίμνες, χιονοδρομικά κέντρα, πανέμορφα βουνά. Τα προϊόντα που παράγουμε είναι μοναδικά. Όπως ο κρόκος Κοζάνης, τα όσπρια, τα κρασιά και πολλά άλλα. Έχουμε μια ζωντανή παράδοση, διαφορετική σε κάθε μέρος της Μακεδονίας που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Το σημαντικότερο από όλα όσα έχει η περιοχή είναι ο κόσμος της. Έτοιμος να ανοίξει το σπίτι και να προσφέρει φιλοξενία.
Έχουμε όλα όσα χρειάζονται για να γίνει η Δυτική Μακεδονία ένας τόπος για να μπορεί να ζει με ποιότητα κάθε άνθρωπος.. Το μέλλον είναι οι μικρές και ανθρώπινες πόλεις που προσφέρουν μια ουσιαστική ζωή. Το όραμα μας είναι η Δυτική Μακεδονία να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή περιφέρεια διατηρώντας όλα τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Τα εργαλεία για να πετύχουμε το όραμα μας επικεντρώνεται σε 4 άξονες Μετάβασης.
Διαρκής ενίσχυση της Επιχειρηματικότητας.
Ανάπτυξη των Μεγάλων Υποδομών – Πράσινη Περιφέρεια.
Διαμόρφωση της νέας Οικονομίας της Περιφέρειας με Αγροδιατροφή, Πολιτισμό, Τουρισμό , Αθλητισμό και ποιότητα ζωής.
Νέο Μοντέλο για την Υγεία και την Κοινωνική Φροντίδα για όλους.