Οι συνέπειες από τις βιβλικές καταστροφές σε μία περιοχή με ισχυρή πρωτογενή παραγωγή που συμβάλλει με 5,2% στο ΑΕΠ όπως είναι η Θεσσαλία, προκαλούν αγωνία για την επόμενη ημέρα και τις συνέπειες στην εθνική οικονομία ,αφού οι εκτιμήσεις είναι ότι οι αγροτικές εκτάσεις θα αργήσουν να ανακάμψουν.
Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή γεολογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών Ευθύμιου Λέκκα ότι ο πλούσιος θεσσαλικός κάμπος θα χρειαστεί μια πενταετία για να καταστεί ξανά γόνιμος.Το πλήγμα θα είναι τεράστιο με αμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια αλυσίδα τροφοδοσίας.
Δεν είναι μόνο ότι θάφτηκε στις λάσπες το 22-23% της αγροτικής παραγωγής της χώρας, ένα ποσοστό 15% της εγχώριας κτηνοτροφίας, είναι η αρχέγονη ομορφιά του κάμπου που χάθηκε και η σημασία του, ουσιαστική και συμβολική για τους Θεσσαλούς.
Οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνέπειες από αυτή την πρωτοφανή καταστροφή θα επηρεάσουν τη ζωή των κατοίκων για πολλά χρόνια.
Τα στοιχεία από τη μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) ΓΣΕΒΕΕ είναι αποκαλυπτικά.
Η φυτική παραγωγή στη Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των λοιπών περιφερειών της Ελλάδας στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι (το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε ποσότητα το 2019 και για τα δύο προϊόντα) ( στα βιομηχανικά φυτά (38% της παραγωγής βαμβακιού, 52,8% της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας) σε αρκετά φρούτα και ξηρούς καρπούς (αχλάδια 54,7%, αμύγδαλα 51,7%, κάστανα 39,5%, καρύδια 26,3%) .
Όσον αφορά τη ζωική παραγωγή, στον σημαντικότερο κλάδο της κτηνοτροφίας που είναι η αιγοπροβατοτροφία, στη Θεσσαλία παράγεται το 19,4% του εγχώριου πρόβειου γάλακτος και το 13,7% του εγχώριου αιγείου γάλακτος (ΕΛΣΤΑΤ, 2019).
Ακολουθούν η βοοτροφία που δημιουργεί το 18,5% της ελληνικής παραγωγής βοείου κρέατος και το 19,7% του βοείου γάλακτος και η χοιροτροφία που δημιουργεί το 10% της εθνικής παραγωγής χοιρινού κρέατος και που αμφότερες λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κινητοποιώντας παράλληλα σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις.
Την ίδια στιγμή η αιγοπροβατοτροφία διατηρεί τον πιο παραδοσιακό της χαρακτήρα, παραμένοντας στον ποιμενικό-εκτατικό τύπο εκτροφής, κάτι που ωστόσο σήμερα μπορεί να θεωρηθεί και συγκριτικό της πλεονέκτημα.
Πού θα βρεθούν κονδύλια
Σε κάθε περίπτωση, οι πλημμύρες αναπροσαρμόζουν αναγκαστικά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου, το οποίο πρέπει να ενισχύσει άμεσα τους πληγέντες με τη χορήγηση αποζημιώσεων χωρίς ωστόσο να αποκλίνει όπως είναι υποχρεωμενο από τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Είναι πολύ πιθανό, πλέον μετά τον τελικό λογαριασμό και το αίτημα για συμβολή της ΕΕ στα κονδύλια για την υποστήριξη των πληγεισών περιοχών αλλά και την υλοποίηση έργων υποδομής να κατατεθεί νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η χώρα θα διεκδικήσει από την Ευρωπαική Επιτροπή τη μέγιστη δυνατή στήριξη .Ηδη έχει σταλεί σχετική επιστολή στην Πρόεδρο της Κομισιόν , Φον Ντερ Λάιεν, για να εξετασθούν όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για την πρόσθετη στήριξη της χώρας .Ταυτόχρονα η χώρα προτίθεται να λάβει δάνειο από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,για άμεσες παρεμβάσεις.
Σε αυτό το περιβάλλον και με τις δημοσιονομικές δυσκολίες που υπάρχουν ειναι πολύ πιθανό να μην προχωρήσουν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας όπως είναι η παράταση του market pass εως το τέλος του έτους,όπως σχεδιαζόταν αρχικώς.
Η κυβέρνηση πάντως δεν θέλει να αμφισβητηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαιτίας των κρατικών δαπανών που θα απαιτηθούν για να αντιμετωπιστούν οι απανωτές φυσικές καταστροφές.