Ταξιδεύοντας στη Δυτική Μακεδονία, στο πανέμορφο Αμύνταιο Φλώρινας, συναντάμε τέσσερις λίμνες, που φτιάχνουν το δικό τους μικροκλίμα και ταυτόχρονα μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς.
Βεγορίτιδα, Ζάζαρη, Πετρών και Χειμαδίτιδα, είναι ένα ολόκληρο σύμπαν, ζωηρό, γοητευτικά φιλικό, ανθρώπινο, έντονο και αυθεντικό, όπου μαζί με τη γύρω περιοχή, μετατρέπουν αυτόματα τον απλό επισκέπτη σε εραστή της περιοχής.
Οι πανέμορφοι καταπράσινοι αμπελώνες, απλώνονται γύρω από τις τέσσερις λίμνες, παράγοντας μοναδικά κρασιά που μεταφέρουν σε όλο τον πλανήτη τα αληθινά αρώματα της περιοχής. Την ίδια στιγμή, θα συναντήσετε καταφύγια σπάνιων πουλιών, αλλά και πλούσια πανίδα που εντυπωσιάζει. Το ιδανικό σκηνικό, έρχονται να συμπληρώσουν τα φρουτόδεντρα που όταν ανθίζουν μετατρέπουν το τοπίο σε ποίηση, ενώ τα φρούτα πάνω στα δέντρα μετατρέπουν τους κάμπους σε ατελείωτα καλάθια. Την ίδια στιγμή το σκηνικό θα συμπληρώσουν οι προϊστορικοί παραλίμνιοι οικισμοί, οι ολοζώντανες βυζαντινές εκκλησίες, τα καυτά λουτρά αλλά και μια γλυκιά, ιαματική δροσιά που θα σας αγκαλιάσει.
.
Στη Βεγορίτιδα
Με μία «πλάβα», τη χαρακτηριστική βάρκα χωρίς καρίνα, εξερευνήσαμε κάθε γωνιά της Βεγορίτιδας, είδαμε μπροστά στα μάτια μας εικόνες παραμυθένιες, σαν αυτές που φτιάχνουμε συχνά στο μυαλό μας. Την ώρα που δέναμε στην προβλήτα, μία παρέα παιδιών συναγωνίζονταν στις βουτιές. Η δύναμη του νερού παρούσα και καταλυτική. Η Βεγορίτιδα, είναι μία από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας, καθώς φτάνει τα 50 μέτρα βάθος, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων. Γριβάδια, γληνιά, τσιρόνια, τούρνες, ζουν στα γλυκά νερά της, ενώ στον υδροβιότοπο που διαμορφώνεται στις όχθες της βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο δεκάδες πουλιά, με τους αργυροπελεκάνους και τα χρυσογέρακα να δεσπόζουν.
Η λίμνη των χειμαδιών, η Χειμαδίτιδα
Μία άλλη λίμνη που εντάσσεται στο δίκτυο των λιμνών της περιοχής, είναι η Χειμαδίτιδα, η οποία τροφοδοτείται από την κοντινή λίμνη Ζάζαρη και αυτή με την σειρά της τροφοδοτεί με κανάλι την λίμνη Πετρών. Η Χειμαδίτιδα οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι υπήρξε τόπος χειμαδιών καθώς χάρη στο ήπιο κλίμα που διαμορφώνεται γύρω από την λίμνη, ξεχειμώνιαζαν σ’ αυτή οι κτηνοτρόφοι των γύρω ορεινών περιοχών. Η λίμνη αποτελεί σήμερα πολύ σημαντικό οικοσύστημα και είναι ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής της βαλτόπαπιας που θεωρείται απειλούμενο είδος. Η Χειμαδίτιδα και η γειτονική της Ζάζαρη ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000. Πρόκειται για μία πολύ ρηχή λίμνη καθώς το μεγαλύτερο βάθος της δεν ξεπερνάει τα 3,5 μέτρα.
Η Πετρών
Η Πετρών, δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και βρίσκεται σε υψόμετρο 560 μέτρων. Σ’ αυτήν αναπαράγονται πολλά είδη πουλιών μεταξύ των οποίων και ορισμένα σπάνια όπως η λαγγόνα. Σημαντική και εδώ η παρουσία της βαλτόπαπιας. Πάνω από τη λίμνη συχνά πετάει ο σπάνιος θαλασσαετός, ενώ περιστασιακά στα λιβάδια γύρω από τη λίμνη σταθμεύει η νανόχηνα. Το βάθος της φτάνει τα 5 μέτρα ενώ αν την επισκεφτείτε το χειμώνα, μπορεί να απολαύσετε το πανέμορφο θέαμα μιας παγωμένης επιφάνειας. Στα βόρεια της αναπτύσσονται λόφοι ενώ στα νότια, λίγο μετά τις όχθες της ξεκινάνε τα εύφορα χωράφια με τις καλλιέργειες της περιοχής. Ένα τοπίο που τα έχει όλα.
Στη Ζάζαρη
Ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Μακεδονίας, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο Natura 2000, είναι η λίμνη Ζάζαρη. Είναι μία αβαθής λίμνη, η οποία παγώνει συχνά το χειμώνα. Βρίσκεται σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 600 μέτρα, και στις όχθες της είναι το Λιμνοχώρι, ο παραλίμνιος οικισμός της περιοχής.
Στη λίμνη Ζάζαρη έχουν καταγραφεί επτά είδη αμφιβίων, 185 είδη βατράχων, πολλά ερπετά καθώς και ψάρια του γλυκού νερού. Παράδεισος για τους λάτρεις της παρατήρησης πουλιών, με κυρίαρχους τους πανέμορφους ερωδιούς και τις αετογερακίνες.
Πηγή: travel.gr