Πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη και βήχας μας ταλαιπωρούν ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες και δυσκολεύουν τον ύπνο μας, αλλά και την καθημερινότητά μας.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε όταν αρχίσουν οι πρώτες ενοχλήσεις…
Περίπτωση 1η: Με «γδέρνει» o λαιμός μου!
Έχει αρχίσει να με πονάει και τον νιώθω «ξερό»! Κάνω ήδη τα γνωστά: Πίνω ζεστά ροφήματα και χρησιμοποιώ καραμέλες που μαλακώνουν τον λαιμό». Αρκούν όμως τα παραπάνω; Μήπως πρέπει να πάρω αντιβίωση;
Η απάντηση του φαρμακοποιού σας μπορεί να είναι:
«Πράγματι ο πονόλαιμος μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικός, μπορούμε να ανακουφίσουμε όμως τα συμπτώματά του με ένα ήπιο αναλγητικό που θα σας περιορίσει τον πόνο, ενώ αντί για απλές καραμέλες θα σας πρότεινα αυτές που έχουν στη σύνθεσή τους δραστικούς αντιμικροβιακούς παράγοντες που καταπολεμούν ένα ευρύ φάσμα μικροοργανισμών που προκαλούν τις στοματικές λοιμώξεις και το αίσθημα πόνου στον λαιμό.
Έτσι, σαν αποτέλεσμα της αντισηπτικής προστασίας προσφέρουν και καταπραϋντική δράση.
Επίσης, για να ενισχύσετε την άμυνα του οργανισμού σας μπορείτε να ξεκινήσετε να παίρνετε βιταμίνη C με την οποία δεν θα δείτε μεν άμεσα αποτέλεσμα, αλλά θα βοηθήσει την άμυνα του οργανισμού σας και τη γρηγορότερη ανάρρωση σας.
Να συνεχίσετε φυσικά, να πίνετε ζεστά – όχι όμως καυτά – ροφήματα όπως το τσάι, στο οποίο να προσθέσετε λίγο λεμόνι και μια κουταλιά μέλι, ενώ να προσέχετε να ντύνεστε καλά και να μην έχετε εκτεθειμένους στο κρύο τον θώρακα και τον λαιμό σας.
Εάν και εφόσον τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και επίμονα, ή κάνετε υψηλό πυρετό, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει ποια αντιβίωση θα πάρετε και για πόσο διάστημα είναι ο γιατρός σας».
Περίπτωση 2η: Εδώ και λίγες ημέρες έχω πολύ έντονο βήχα, ειδικά το βράδυ που πάω να ξαπλώσω που δεν με αφήνει να κοιμηθώ.
Με ταλαιπωρεί πάρα πολύ αυτός ο βήχας! Επίσης με πονάει και ο λαιμός μου, αλλά δεν έχω φλέματα ή καταρροή. Τι να κάνω;
Η απάντηση του φαρμακοποιού σας μπορεί να είναι:
«Σε αυτήν την περίπτωση πρόκειται για ξηρό βήχα και για να τον αντιμετωπίσετε μπορείτε να πάρετε ένα αντιβηχικό και αντιερεθιστικό σιρόπι. Αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της αγωγής σας. Παράλληλα για τον ερεθισμό του λαιμού μπορείτε να πιπιλάτε 6-8 φορές την ημέρα μια αντισηπτική και τοπικά μαλακτική παστίλια για τον λαιμό.
Τέλος, για την τόνωση του οργανισμού σας, μπορείτε να πάρετε Βιταμίνη C ή ένα κατάλληλο συμπλήρωμα διατροφής με ψευδάργυρο και Βιταμίνη C. Εάν δεν δείτε καμιά βελτίωση σε 5-6 ημέρες, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.
Καλό θα είναι να μην καπνίζετε για αυτό το χρονικό διάστημα και να φροντίζετε να υπάρχει λίγη υγρασία στον χώρο που κοιμάστε, βάζοντας μια βρεγμένη πετσέτα πάνω στο καλοριφέρ».
Περίπτωση 3η: Έχω πολύ μπούκωμα στη μύτη, ενώ από σήμερα άρχισα να έχω και έντονο βήχα με φλέματα.
Όταν ξαπλώνω δεν μπορώ να αναπνεύσω και πνίγομαι. Με ενοχλεί πολύ, ενώ μου προκαλεί και έντονο πονοκέφαλο.
Η απάντηση του φαρμακοποιού σας μπορεί να είναι:
«Όταν ο βήχας είναι παραγωγικός είναι φυσιολογικό φαινόμενο της άμυνας της αναπνευστικής οδού για να αποβάλει τα φλέγματα. Για να διευκολύνετε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να πάρετε ένα αποχρεμπτικό σιρόπι, που θα σας διευκολύνει στην απόχρεμψη και απελευθέρωση της αναπνευστικής οδού, χωρίς να μπλοκάρει τον βήχα.
Επίσης, ο συχνός καθαρισμός της μύτης με τη χρήση φυσιολογικού ορού ή αποστειρωμένου θαλασσινού νερού είναι απαραίτητος, ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα φυτικό spray που βοηθάει στην ελευθέρωση της αναπνοής.
Τέλος, για να διευκολύνετε το βραδινό σας ύπνο μπορείτε να βάλετε σταγόνες με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου που έχουν αντισηπτική δράση και βοηθούν την αναπνοή, σε μια μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό και να κάνετε εισπνοές πάνω από τους ατμούς.
Επίσης, θα σας ανακουφίσει το να κοιμάστε με λίγο ανασηκωμένο κεφάλι σε ένα παχύ μαξιλάρι».
Πηγή: yo.gr