Ευρεία σύσκεψη εργασίας, με θέμα την αντιμετώπιση της επιζωοτίας, η οποία εμφανίστηκε στην Π.Ε. Φθιώτιδας και αφορά την ευλογιά των προβάτων, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος και ο τμηματάρχης του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, Γεώργιος Κόμητας.
Εκ μέρους της Περιφέρειας παρευρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες, Φθιώτιδας, Ηλίας Σανίδας, Αγροτικής Οικονομίας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και Κτηνοτροφίας Αικατερίνη Καλαντζή. Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών και των φορέων, o Γενικός Διευθυντής ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της Π.Ε. Φθιώτιδας, Δημήτριος Ρίζος, η Τμηματάρχης ΚΔΥ—ΚΑΦΕ της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτα Νεοφώτιστου, η Τμηματάρχης του Τμήματος Κτηνιατρικής ΔΑΟΚ της Π.Ε. Φθιώτιδας, Ελένη Κίττα, η Τμηματάρχης του Τμήματος Κτηνιατρικής Δομοκού, Κωνσταντίνα Χριστοπούλου και οι Υπάλληλοι του Τμήματος Κτηνιατρικής, Ηλίας Τσαντήλας, Γεώργιος Θωμάς και Αλεξάνδρα Αθανασίου.
Από την πλευρά των συλλόγων συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Π.Ε Φθιώτιδας, Αθανάσιος Ασπρουλάκης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιωτών Κτηνιάτρων Φθιώτιδας, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος και μέλος του ΔΣ Συλλόγου Ιδιωτών Κτηνιάτρων Φθιώτιδας, Σωτηρίου Σωτήριος.
Κατά την σύσκεψη αξιολογήθηκαν τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αναλύθηκαν και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών κατά τις επόμενες μέρες.
Επίσης παρουσιάσθηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και όλοι οι επίσημοι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές στις ζώνες αυτές. Επισημάνθηκε, ως άμεση προτεραιότητα, της καταγραφής και απογραφής όλων των μονάδων που βρίσκονται εντός αυτών των ζωνών, η κλινική εξέταση όλων των ζώων και η διενέργεια δειγματοληψιών, όπου αυτή κρίνεται απαραίτητη από τους κτηνιάτρους. Ο έλεγχος και η σύσταση για την τήρηση αυξημένων μέτρων βιοασφάλειας κατά την είσοδο και έξοδο, ανθρώπων και οχημάτων, από τις μονάδες που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας. Τέλος η διαδικασία και τα πρόσθετα μέτρα που θα πρέπει να συνοδεύουν τη διακίνηση των παραγώγων κρέατος και γάλακτος από τις μονάδες αυτές.
Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Στην Π.Ε Φθιώτιδας έχει ήδη συσταθεί, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία Τοπικό Κέντρο για την αντιμετώπιση του νοσήματος και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο αντιμετώπισης της νόσου.
Στο πλαίσιο αυτό θα ενημερώνονται όλες οι μονάδες του οικοσυστήματος, ώστε να υπάρχει άμεση πρόληψη.