Τις μηχανές των τρακτέρ τους ανάβουν οι αγρότες και από τις πλατείες των χωριών όπου είχαν παραταχθεί τις προηγούμενες ημέρες αποφάσισαν να κινηθούν αύριο Τετάρτη προς την ΠΑΘΕ και να στήσουν μπλόκα σε κεντρικούς κόμβους.
Στον Θεσσαλικό κάμπο μπλόκα θα στηθούν στη Λάρισα στον κόμβο του Πλατυκάμπου, της Καρδίτσας, των Τρικάλων στο ύψος του Ζάρκου, ενώ τρακτέρ θα βγουν στη Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα στον Αλμυρό και τον Ριζόμυλο.
Οι παραγωγοί από τις περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου, Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα, Παλαμά, Τρίκαλα, Μαγνησία, και άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, διεκδικούν με δυναμικές κινητοποιήσεις την ικανοποίηση των αιτημάτων τους προκειμένου, όπως λένε, να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να μείνουν στη γη τους, ζητώντας την άμεση πληρωμή όλων των αποζημιώσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.
«Οι υποσχέσεις που μας είχαν δώσει ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, μόνο κάτι προκαταβολές για αποζημιώσεις δόθηκαν και αυτές όχι στο σύνολό τους και όχι παντού, με έντονο το στοιχείο της αδικίας. Μετά από 5,5 μήνες όλα είναι στον αέρα και σαν να μην φτάνει αυτό υπάρχουν καταγγελίες ότι ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρα σε διακοπές ρεύματος εξαιτίας οφειλών.
Υπάρχουν ακόμη χωράφια που είναι κάτω από το νερό και γεωργικά μηχανήματα που σαπίζουν» δηλώνει στη Voria.gr ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ).
«Αγωνιζόμαστε γιατί θέλουμε να μείνουμε στα χωριά μας και να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας, είναι ένας αγώνας για την επιβίωσή μας και χρειάζεται η συμμετοχή όλων των αγροτών» σημειώνει.
Τρακτέρ θα βγουν σε διάφορα σημεία στους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως στην Ημαθία, στην Πέλλα αλλά και στις Σέρρες.
Μετά από αποφάσεις που πήραν οι κατά τόπους αγροτικοί σύλλογοι θα πραγματοποιηθούν διαμαρτυρίες σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, στις έδρες των Αντιπεριφερειών ενώ σχεδιάζουν και την κάθοδό τους στην Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί την άλλη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.
Το διεκδικητικό πλαίσιο των αγροτών έχει ως εξής:
– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα και να καλύπτουν τα έξοδα καλλιέργειας.
– Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.
– Καμία αλλαγή χρήσης γης για να μην γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.
– Να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα αποκατάστασης των κατεστραμμένων δρόμων και υποδομών.
– Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
– Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
– Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.