Άχυρα, ελαστικά, κοπριά, τρακτέρ και κιγκλιδώματα περικύκλωσαν το κέντρο των Βρυξελλών στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, με οργισμένους αγρότες να έρχονται σε σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Οι αγρότες οργισμένοι με τη «γραφειοκρατία και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές χωρών εκτός ΕΕ», οδήγησαν τα τρακτέρ τους στις Βρυξέλλες σε μια νέα επίδειξη δύναμης, εν μέσω της συνεδρίασης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Αγρότες συνεχίζουν μάλιστα να καταφθάνουν στις Βρυξέλλες.
Πάνοπλοι Αστυνομικοί περιπολούν κοντά σε οδοφράγματα που στήθηκαν στα κύρια σημεία εισόδου στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Γεωργίας του μπλοκ των 27 χωρών. Δεκάδες τρακτέρ, στολισμένα με σημαίες και πανό, έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη.
Οι αγρότες έχουν φτάσει μια ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, καθώς οι δυνάμεις της αστυνομίας είναι παρατεταγμένες στον δρόμο προκειμένου να μην προχωρήσουν οι αγρότες προς τα κτίρια της ΕΕ.
Από την πλευρά τους, οι αγρότες παραμένουν με 900 τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία.
Οι αγρότες πέταξαν ένα ρυμουλκούμενο φορτίο ελαστικών μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η αστυνομία έφερε κανόνια νερού πριν οι σωροί από λάστιχα πάρουν φωτιά.
Άχυρα και κοπριά πετάχτηκαν προς τα οδοφράγματα ενώ οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν γυάλινα μπουκάλια, λεμόνια και πορτοκάλια στις αστυνομικές δυνάμεις και αυγά σε κτίρια της ΕΕ.
Μερικά τρακτέρ άνοιξαν βίαια το δρόμο τους μέσα από ένα φράγμα, οδηγώντας αστυνομικούς σε φυγή.
Oι αγρότες πέταξαν αυγά στο κτίριο Lex, ένα από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που βρίσκεται κοντά στην Place Schuman, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Belga που ήταν παρών στα επεισόδια.
Από την άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί ήθελαν να δείξουν ότι ακούνε. Η προεδρία της ΕΕ, την οποία ασκεί επί του παρόντος το Βέλγιο, αναγνώρισε ότι οι ανησυχίες των αγροτών περιλαμβάνουν το βάρος του σεβασμού των περιβαλλοντικών πολιτικών, τη μείωση της βοήθειας από το σύστημα γεωργικών επιδοτήσεων της ΕΕ και τον αντίκτυπο των επιθέσεων της Ρωσίας στις προμήθειες σιτηρών της Ουκρανίας.
Οι διαμαρτυρίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη, μεταδίδει η Le Monde.
Οι πρώτες αντιδράσεις των υπουργών Γεωργίας
«Ακούμε, ξεκάθαρα, τα παράπονά τους», δήλωσε ο David Clarinval, υπουργός Γεωργίας του Βελγίου.
Παρόλα αυτά, τους προέτρεψε να απέχουν από τη βία. «Μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάποιοι βρίσκονται σε δύσκολες συνθήκες, αλλά η επιθετικότητα δεν αποτέλεσε ποτέ μέρος της εξεύρεσης λύσεων».
Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau δήλωσε στους λίγους δημοσιογράφους στους οποίους επετράπη από την αστυνομία να εισέλθουν στο κτίριο ότι «υπάρχει ανάγκη να σταλούν άμεσα μηνύματα για να ειδοποιήσουμε τους αγρότες ότι κάτι αλλάζει, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».
Ο Ιρλανδός υπουργός Γεωργίας Charlie McConalogue δήλωσε ότι η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μείωση της διοικητικής γραφειοκρατίας. Η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές είναι «απλές, ότι είναι αναλογικές και ότι είναι όσο το δυνατόν πιο απλές για την εφαρμογή τους από τους αγρότες», δήλωσε.
Ο McConalogue υπογράμμισε ότι «σεβόμαστε το εξαιρετικά σημαντικό έργο που επιτελούν καθημερινά οι αγρότες όσον αφορά την παραγωγή τροφίμων».
Αποφασισμένοι οι αγρότες στις Βρυξέλλες
Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Νέων Αγροτών Βελγίου εξέφρασε τη λύπη της για το ότι «καμία διαρθρωτική απάντηση που υπερασπίζεται η Ομοσπονδία δεν τέθηκε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γεωργίας αυτής της Δευτέρας».
«Η Επιτροπή προτείνει μόνο ελάχιστες προσαρμογές, ορισμένες από τις οποίες δεν αφορούν καν την περιοχή μας, και χαίρεται να μετακυλίει την ευθύνη στα κράτη-μέλη ή στις περιφέρειες ή να καταλήγει σε δυσανάγνωστες δεσμεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα…», καταγγέλλει.
«Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τη γεωργία της, ιδίως στο πλαίσιο των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου», προσθέτει η Ομοσπονδία. «Η Ευρώπη πρέπει επίσης να διαθέτει τα μέσα για να ανταποκριθεί στις φιλοδοξίες της, παρέχοντας στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) έναν επαρκή προϋπολογισμό που θα επιτρέπει στους αγρότες να κερδίζουν ένα εισόδημα για τις πολλές προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του περιβάλλοντος».
Όπως αναφέρει η Le Soir, στη σημερινή διαδήλωση συμμετέχουν αγροτικά συνδικάτα από τη Βαλονία και τη Φλάνδρα (νότιο και βόρειο τμήμα του Βελγίου), καθώς και αγρότες από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο.