Το θεατράκι του Ληθαίου θα φιλοξενήσει και φέτος, το 11ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 21 και 25 Αυγούστου στην Λάρισα, στον Βόλο (Μακρινίτσα), στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα (Λίμνη Πλαστήρα), ενώ μετέχουν τρικαλινές ποιήτριες με
Η φετινή θεματική του 11ου Πανθεσσαλικού Φεστιβάλ Ποίησης είναι η αγάπη. Φέτος, επίσης, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα γιορταστούν και τα 10 χρόνια της «Θράκας».
Όπως αναφέρεται σχετικά: «Η αγάπη είναι το θέμα που επιλέχθηκε για το φετινό φεστιβάλ επειδή είναι η βάση όλων όσα κάνουμε, και η δύναμη που θα πρέπει κινεί τον κόσμο. Σε μια εποχή γεμάτη καταστροφές, τραγωδίες, πόνο και μοναξιά επιθυμούμε να δώσουμε έμφαση στην δυνατότητα της ποίησης και της πολιτιστικής παραγωγής να αποτελέσουν αναλγητικό παράγοντα, ο οποίος αναδομεί τα σπασμένα κομμάτια των ανθρώπων και της κοινωνίας ταυτόχρονα. Από την αρχαιότητα ως σήμερα η ποίηση έχει υπάρξει μέσο έκφρασης της αγάπης από την ανθρωπότητα για την ανθρωπότητα. Είναι ένα φαινόμενο βαθιά ανθρώπινο και ριζωμένο στην επιθυμία δημιουργίας και έκφρασης, στην ίδια την ανάγκη να υπάρχουμε, αλλά επιπλέον βαθιά κοινωνικό- είναι μια πρόσκληση να συνδεθούμε, να ενστερνιστούμε, να κατανοήσουμε τον άλλον/η, εφόσον η ποίηση δεν υπάρχει δίχως αυτούς/ες που τη διαβάζουν και την αφουγκράζονται. Με το φεστιβάλ αυτό επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα πως τώρα, περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε να αγαπάμε: να είμαστε ειλικρινείς, παθιασμένοι, να εμπιστευόμαστε, να ελπίζουμε και να πιστεύουμε πως ένα καλύτερο μέλλον είναι εφικτό.
Στο φετινό Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης θα λάβουν μέρος 15 διεθνείς και 58 Έλληνες ποιητές και ποιήτριες».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
Πέμπτη 24/8/2023, 19:30
Θεατράκι του Ληθαίου
Παρουσιάζει ο Θάνος Γώγος
Την εκδήλωση θα συνοδεύσει με ζωντανή μουσική η Ελένη Αλεξίου
19:30- 19:35
Χαιρετισμός από τον Μιχαήλ Λάππα, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Δημοσίων σχέσεων Τρικκαίων
19:35 – 20:15
Αναγνώσεις ποιημάτων από Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Συμμετέχουν: Κατερίνα Ηλιοπούλου, Αντώνης Σκιαθάς, Ηλίας Κεφαλάς, Ειρήνη Ρηνιώτη, Σπύρος Χαιρέτης, Ευσταθία Π. (τρία έπσιλον)
20:15 – 21:25
Ζωντανή μουσική
21:25 – 22:00
Αναγνώσεις ποιημάτων από διεθνείς ποιητές και ποιήτριες.
Συμμετέχουν: Tatiana Faia (PT), Joël Vernet (FR), Marija Dejanović (HR)
22:00 – 22:10
Ζωντανή μουσική
22:10- 22:30
Αναγνώσεις ποιημάτων από Έλληνες ποιητές και ποιήτριες.
Συμμετέχουν: Αγαθοκλής Αζέλης, Γεωργία Κολοβελώνη, Νίκη Χαλκιαδάκη, Βάσω Χριστοδούλου
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανέμεται δωρεάν η Ανθολογία Κουήρ Ποίησης.
ΣΧΕΤΙΚA ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒAΛ
Το Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης είναι ένα διεθνές φεστιβάλ πενθήμερης διάρκειας (Συνδιοργάνωση Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων και ΑΜΚΕ ΘΡΑΚΑ) που πραγματοποιείται στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Τρίκαλα και στην Καρδίτσα.
Το Φεστιβάλ οργανώνεται με την υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και με την υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων, του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, της Μαγνήτων Κιβωτός, του Διαχρονικού Μουσείου της Λάρισας, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας και του Πολιτιστικού Κέντρου Εκπαιδευτικών Ν. Λάρισας, του Ξενοδοχείου Kierion, του Ξενοδοχείου Διόνυσος και του Βιβλιοπωλείου Καλτσάς.
Κάθε χρόνο, περισσότεροι από εβδομήντα Έλληνες και διεθνείς ποιητές συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, παράλληλα με μουσικά δρώμενα, και την έκθεση εικαστικής τέχνης που συντονίζεται από τη Νίνα Καψάλη.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιαστούν τα διεθνή προγράμματα διαμονών Καταφύγιο του Οδυσσέα (χρηματοδότηση από την Creative Europe) και “Αντίστιξη: αφήγηση της μετανάστευσης από την Περιφέρεια ως Κέντρο” (χρηματοδότηση από την EFFEA). Το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει και την παρουσίαση της ανθολογίας ελληνικής Queer ποίησης (συνεργασία με το ίδρυμα Rosa Luxemburg της Ελλάδας), και οπτικοακουστικές performances από τη Σίσσυ Δουτσίου και τον Τάσο Σαγρή.
Επιπλέον, στο φετινό Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία: το Βραβείο Μάκης Λαχανάς στον Σωτήριο Πάστακα για την πολύτιμη συνεισφορά του στην ελληνική ποίηση, και το Βραβείο Θράκα καλύτερης ανέκδοτης πρώτης συλλογής, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ.