Συζητήσεις έχει προκαλέσει τροπολογία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, με την οποία δίνει τη δυνατότητα σε παράνομους μετανάστες να πάρουν άδεια διαμονής στη χώρα μας άπαξ, εφόσον έχουν συμπληρώσει τριετία παραμονής σε αυτή μέχρι και τις 30/11/2023.
Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», η οποία αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται με το ότι υπάρχει πίεση για εργατικά χέρια, κυρίως για εργάτες γης, με την κυβέρνηση να έρχεται να παρέμβει καταλυτικά στο θέμα αυτό. Υπολογίζεται πως το μέτρο αυτό αφορά περί τους 28.000 εργαζόμενους.
Υπ. Μετανάστευσης: Η ρύθμιση βάζει τάξη στην αταξία, στρέφεται κατά της αδήλωτης εργασίας
Το υπουργείο Μετανάστευσης επιχειρηματολογεί ότι η τροπολογία ήρθε για να χτυπηθεί η παράνομη εργασία και να αποκατασταθεί η νομιμότητα.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης και του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου βάζει τάξη στην αταξία και στρέφεται ενάντια στην ανομία και την αδήλωτη εργασία, καθώς για πρώτη φορά εισάγεται η σύνδεση της άδειας διαμονής με την προσφορά εργασίας.
Η άδεια θα δίνεται ΜΟΝΟΝ σε όσους έχουν προσφορά εργασίας και αποδεικνύουν ότι εργάζονται, και θα ανακαλείται όταν για οποιονδήποτε λόγο διακόπτεται η απασχόληση».
Σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης, η εν λόγω ρύθμιση:
Δεν νομιμοποιεί και δεν δίνει κανένα δικαίωμα σε μη νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα πέρα από την πρόσβαση στην αγορά εργασίας για όσους διαμένουν επί μακρόν εδώ πριν από τις 30 Νοεμβρίου 2023, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.
Δεν δίνει καν δικαίωμα σε οικογενειακή επανένωση ούτε βέβαια σε μόνιμη διαμονή ή ακόμα περισσότερο σε ιθαγένεια, όπως συμβαίνει στη Γερμανία. Η συγκεκριμένη δε άδεια εξαρτάται από την ύπαρξη και τη συνέχιση δηλωμένης εργασίας από τον δικαιούχο.
Η ρύθμιση αφορά περίπου 30 χιλιάδες δικαιούχους, σύμφωνα με συγκεκριμένους υπολογισμούς. Τέλος, η ρύθμιση απαντά στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας αλλά και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει προκύψει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, για τους εργάτες γης αλλά και γενικότερα για εργαζόμενους χαμηλής και μέσης ειδίκευσης.
Η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται στην αυστηρή φύλαξη των συνόρων ενάντια στην παράνομη διακίνηση μεταναστών. Η νόμιμη μετανάστευση, με όρους και κανόνες, διευκολύνεται μέσα από τη σύναψη διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας, με χώρες όπως η Γεωργία και η Μολδαβία. Ταυτόχρονα, προχωρά ο διοικητικός ανασχεδιασμός και αναβάθμιση του συστήματος νόμιμης μετανάστευσης.