Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε χθες κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα: «Η απομάκρυνση των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου από τα Νοσοκομεία της χώρας συνιστά ευθεία επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και το Ε.Σ.Υ.», την οποία συνυπογράφουν 21 ακόμη Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ..
Στην ερώτηση καταγράφονται τα πολλαπλά οφέλη που δημιούργησε για το Ε.Σ.Υ. η θέσπιση του Ν.4506/2017 του ΣΥΡΙΖΑ για την απαλλαγή των δημόσιων δομών από τα εργολαβικά συνεργεία και τη σύναψη ατομικών συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ως αντιστάθμισαμα της πολιτικής της Ν.Δ. την περίοδο 2012-2015, που έφερε το καθεστώς των εργολάβων, προκαλώντας μεγάλες εντάσεις, εργασιακή επισφάλεια, υποβάθμιση του παρεχόμενου έργου και αυξημένο δημοσιονομικό κόστος.
Σήμερα, ωστόσο, η κυβέρνηση προχωρά εκ νέου στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών – υποστηρικτικών λειτουργιών του Ε.Σ.Υ. και την επαναφορά ενός αποδεδειγμένα προβληματικού καθεστώτος, παρά το αυξημένο κόστος και παρά το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη απομάκρυνση χιλιάδων συμβασιούχων στους τομείς της καθαριότητας, της σίτισης και της φύλαξης αφήνει αθωράκιστη τη Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, με αυτό το μοντέλο πλήττονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, καθώς, ελέω και της υποβάθμισης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το πεδίο σε αυτούς τους τομείς παραμένει ανεξέλεγκτο, με πλείστες καταγγελίες για εργασιακό εκφοβισμό, επιστροφές αμοιβών, υπερεργασία, υποβάθμιση υπηρεσιών κλπ..
Στην Ερώτηση γίνεται επίσης ειδική αναφορά στο παράδειγμα του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης “Μαμάτσειο”, όπου απολύονται 15 εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας ενώ έχουν ακόμη ενεργές συμβάσεις. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι τουλάχιστον ακατανόητη, ειδικά αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι οι οικονομικοί όροι για το Δημόσιο είναι επαχθέστεροι, αφού προκαλείται επιπλέον κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τα δημόσια ταμεία. Έτσι ο εργολάβος καρπώνεται, όχι μόνο τη διαφορά της υπερβάλλουσας δαπάνης αλλά και το κέρδος από τη μειωμένη αμοιβή και την περικοπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζόμενων.
Ως εκ τούτου, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Για ποιο λόγο προωθείται η επανείσοδος των εργολάβων καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης ενώ έχει αποδειχθεί με οικονομοτεχνικές μελέτες ότι παρέχουν ακριβότερες υπηρεσίες και με χειρότερους όρους εργασίας και αμοιβής για τους εργαζόμενους;
2. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε σύσταση μόνιμων θέσεων στον τομέα της καθαριότητας, στους φορείς του δημοσίου;
Επισυνάπτεται η ερώτηση.
Σημειώνεται ότι η κα Βέττα προχωρά άμεσα και σε νέες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για τις τραγικές ελλείψεις που παρατηρούνται σε ιατρικό προσωπικό στις δομές υγείας της ΠΕ Κοζάνης, όπως είναι η προκλητική και ακραία υποστελέχωση του Ογκολογικού Τμήματος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου.