Ο Δήμος Γρεβενών σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα:
“Η γεωστρατηγική του ‘21”
Οιαδήποτε προσπάθεια ταύτισης της εθνεγερσίας του ’21 απλώς με γιαταγάνια, τουφέκια και βόλια θα ήταν το λιγότερο επιδερμική. Η έναρξη της αλλά συνάμα και η βιωσιμότητα της, εδράζονται σε μία πολυπαραγοντική ανάλυση, θεμελιώδεις συνιστώσες της οποίας είναι ο ελληνικός παραλληλισμός με βάση τις διεθνείς εξελίξεις, η αποτύπωση της μεγάλης εικόνας στο πεδίο των μαχών, ο καθοριστικός ρόλος της ιστορίας και των ηγετικών προσωπικοτήτων, οι βλέψεις των κυρίαρχων δυνάμεων του πλανήτη, όπως επίσης και τα ζωτικά ψεύδη στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Τα αντίστοιχα ερωτήματα αναζητούν μέσω της συγκεκριμένης εσπερίδας τεκμηριωμένες απαντήσεις, στο πλαίσιο μίας ολιστικής ακτινογραφίας της τιτάνιας προσπάθειας που οδήγησε στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους.
Ομιλητής της Εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γρεβενών την Παρασκευή 22/3/2024, θα είναι ο κ. Βασίλειος Σπανός, Διδάκτωρ Αρχαιολογικού Τουρισμού και Πολιτιστικής Διπλωματίας
Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Βασίλειος Σπανός γεννήθηκε στη Λάρισα το 1987, με διττή καταγωγή από τον Νομό μας. Πιο συγκεκριμένα, από το Σπήλαιο & τη Δεσκάτη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς με (2) υποτροφίες ενώ το 2017, αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Αρχαιολογικού Τουρισμού & Πολιτιστικής Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα άπτονται της μυθολογίας, της αρχαίας & νεότερης ιστορίας, της ταυτότητας τόπου (branding), του αρχαιολογικού τουρισμού, της πολιτιστικής διπλωματίας, της πολιτικής φιλοσοφίας, της γεωπολιτικής & του Ισλάμ. Έχει διδάξει σε πανεπιστήμια της Ελλάδος & του εξωτερικού & μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει:
-Συγγραφέας στη στήλη “Θεσσαλική Μυσταγωγία” στον τοπικό τύπο του Νομού Λάρισας, με σκοπό τη διάχυση της μυθιστορίας.
-Ερευνητής, συντονιστής & εκπαιδευτής προγραμμάτων με επίκεντρο την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, υπό την αιγίδα της ΕΕ.
-Εισηγητής σε προγράμματα κατάρτισης ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού.
-Εισηγητής σε προγράμματα τουρισμού & πολιτιστικής κληρονομιάς, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
-Σύμβουλος της Unesco, για την ανάδειξη νεότερων μνημείων της Ελλάδος μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού.
-Επιστημονικός ερευνητής του 1ου Στρατηγικού Σχεδίου Marketing στην Ελλάδα, που εφαρμόστηκε για την πόλη της Λάρισας.
-Ξεναγός του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής & τουριστικής εξωστρέφειας της πόλης.
- Ακαδημαϊκός Δ/ντής μεγάλου ιδιωτικού εκπαιδευτικού ομίλου.
Τέλος, προωθεί την ελληνική πολιτιστική διπλωματία στο εξωτερικό με κάθε ευκαιρία καθώς αυτή αποτελεί έναν εκ των (4) πυλώνων της γεωπολιτικής. Έχει συγγράψει (42) άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, διεθνή & πανελλήνια συνέδρια & έχει προσκληθεί για άλλες τόσες περίπου ομιλίες από Δήμους, Περιφέρειες, Μουσεία & πολιτιστικούς οργανισμούς. Για τη συνολική του δράση, του έχουν απονεμηθεί (3) τιμητικές διακρίσεις.